OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Reis Napels

2 november 2018


Verslag Reis naar Napels met 6de jaar Italiaans - CVO3Hofsteden Zwevegem 28/10 tot 2/11/18

Zondag 28/10/18

We waren met vijftien… de Napels-reizigers: 

Acht  cursisten zesdejaars Italiaans CVO-Zwevegem  (Ivan, Anitza, Bernadette, Annick, Carine, Françoise, Pascale en Christiane), vijf partners (Lily, Fabien, Hans, Jan en Karel) die maar al te graag mee trokken en docente Gudrun en haar echtgenoot  Johan, de organisatoren.

 

We hadden afgesproken aan de carpoolplaats “Cowboy Henk” in Kortrijk. Iedereen was stipt op tijd. De tickets waren geboekt bij luchtvaartmaatschappij Easy-Jet  en we konden vertrekken vanuit de kleine luchthaven van Lille. Na een deugddoende koffie en een rustige check-in met onze handbagage, mochten we het vliegtuig op. De vlucht zelf was nogal woelig: turbulenties tijdens het tweede deel van de vlucht en bij het landen.

 

Toen we op de luchthaven van Napels aankwamen, moesten we ons uiteraard verplaatsen naar Piazza Garibaldi waar ons hotel zich bevindt.  Alibus zat stampvol. Gelukkig hadden we de tante van Dries Mertens mee (G.V.) die voor ons een afgeprijsde (-50%) taxirit versierde... Uiteraard met het nodige theater en Napolitaanse passie.

 

We dropten onze valiezen in het mooie hotel UNA en trokken naar het nabijgelegen “Amoroso dal 1876” voor een lekkere pizza.

In het metrostation Garibaldi kochten we een dagticket voor een bezoek aan verschillende metrostations. Op lijn 1 zijn veel stations uitgebouwd tot prachtige tentoonstellingsruimtes  voor moderne kunst. We bezochten o.a. de metrostations Toledo, Università, Vanvitelli en Museo. We waren allen onder de indruk van zoveel moois!

 

Op een terrasje in het centrum van Napels dronken we een aperitiefje… Helaas…ook het gebruik van de tafelkleedjes moesten we betalen.

’s Avonds mochten we aanschuiven in het leuke restaurant “La Baccalarìa”. Vooral het voorgerecht met verschillende soorten vis kon iedereen bekoren.

De terugtocht naar het hotel verliep vlot. Daar konden we eindelijk onze mooie kamers betrekken!

 

Maandag 29/10/18

Na een voortreffelijk ontbijt namen we de trein naar Pompei. Aan de ingang maakten we kennis met de gids die ons rondleidde.

Pompei was al in 62 na Christus door een aardbeving getroffen. De ergste ramp voor de stad was echter  17 jaar later, in het jaar 79 bij de uitbarsting van de Vesuvius. De stad werd bedolven onder een metershoge laag as. Daardoor is Pompei een van de best bewaarde Romeinse steden. Bij de aanleg van een kanaal op het einde van de 16de eeuw werden al de eerste resten van de stad teruggevonden. Later volgden opgravingen in 1748 onder supervisie van Karel van Bourbon maar het zou vanaf 1860 zijn dat de eerste serieuze en wetenschappelijk verantwoorde opgravingen plaatsvonden. Vanaf die tijd werden ook gipsafgietsels (te zien in een plaatselijk museum) gemaakt van de slachtoffers.

We bezochten o.a.

-        Enkele  typische atriumhuizen (het atrium is een centrale ruimte waarrond het huis is gebouwd) In het verlengde van het atrium was er meestal een binnentuin met rondom een zuilengalerij.

-        Het forum, een groot centraal plein

-        Enkele goed bewaarde tempels

-        Een thermencomplex met gescheiden ruimtes voor mannen en vrouwen en kleed- en badruimtes

-        Een bakkerij met oven en graanmolen

-        Een cafetaria met aarden potten in de toonbank voor  voedsel dat er genuttigd kon worden

-        Een bordeel met op de benedenverdieping boven de deuren fresco’s met verschillende standjes zodat (de anderstalige) klanten hun favoriete positie konden tonen aan de dames van plezier.

-        Het grote theater

 

Na dit leerrijke bezoek trokken we naar Sorrento. Het middagmaal werd genuttigd in het gezellige Café Latino.

In de namiddag bezochten we het mooie stadje. Er is een prachtig zicht op de zee en er zijn heel gezellige straatjes met plaatselijke producten. Vooral de limoncello en de citroensnoepjes vielen in de smaak.

Verder werden we getrakteerd op een groot onweer met ferme rukwinden. Vuilnisbakken, bladeren en takken vlogen door de straten… Paraplu’s werden binnenstebuiten gekeerd. Sommige straatjes leken wel bergriviertjes. Gelukkig bereikten we allemaal veilig het station om de trein terug te nemen naar Napels. Na een goed uur rijden, waren we terug op de Piazza Garibaldi. ’s Avonds deden we een korte wandeling naar het voortreffelijke restaurant “Mimì alla ferrovia”. Een aantal groepsleden sloten af op het gezellige dakterras van hotel UNA.

Dinsdag 30/10/18

Normaal zouden we naar het mooie eiland Procida trekken. Helaas… het slechte weer en de woelige zee maakten de overtocht met boot heel onzeker.

Gudrun en Johan hadden de avond voordien al een “vervangprogramma” klaar. Met wat telefoontjes en onderhandelingen was alles geregeld…waarvoor ontzettend dank!

 

Met een mooie taxibus (bestuurd door de voortreffelijke chauffeur Gianluca) werden we netjes afgehaald aan het hotel. We reden langs de wondermooie Amalfitaanse kust en kregen deskundige uitleg van Gudrun.

 

We werden verwelkomd op de buffelboerderij “Vannulo” in Capaccio-Paestum. Door een gids werden we rondgeleid. De buffels hebben eigenlijk een rustig leven. ’s Morgens krijgen ze klassieke muziek te horen, ze kunnen naar de “rolmassage” en worden verschillende keren gemolken. Hun melk (zo’n 9 liter per dag) wordt rauw verwerkt tot mozzarella, ricotta en yoghurt.  Van de huiden worden allerlei mooie lederen tassen en andere gebruiksvoorwerpen gemaakt. De yoghurt wordt ook verwerkt in heerlijk ruikende zeepjes.

’s Middags kregen we de mozzarella, ricotta en yoghurt te eten bij heerlijk brood en een frisse salade… HEMELS!

 

In de namiddag trokken we naar het mooie  Paestum. Rond de 7de eeuw voor Christus werd deze nederzetting gesticht door de Grieken. Ze noemden de kolonie Poseidonia naar de zeegod Poseidon. Later kwam de stad geleidelijk in handen van de Romeinen. We vinden op de site heel mooie Dorische tempels die ouder en beter bewaard zijn dan bv. de Acropolis van Athene. Terecht worden ze de mooiste Griekse tempels van Europa genoemd. Ook de “heilige weg” die de tempels verbindt, konden we bewandelen. Daarna trokken we naar het bijhorende museum waar we o.a. mooie beeldjes en  mozaïeken uit de Griekse periode konden bewonderen. Het hoogtepunt is een paneel met een Grieks schilderij uit een graftombe.  Het stelt een duiker voor: een man die van een toren afspringt… een duik naar de onderwereld? Fantastisch getekend en gekleurd. Tweeduizendvijfhonderd jaar geleden konden mensen al met enkele lijnen en kleuren een enorm krachtig beeld oproepen.

 

We keerden terug naar Napels en maakten een wandeling langs Castel Nuovo, het operatheater San Carlo en de Piazza del Plebiscito naar het restaurant Tandem. Vooral het voorgerecht (ravioli al ragù) viel zeer in de smaak.

 

 

 

 

Woensdag 31/10/18

Deze dag stond in het teken van de stad Napels zelf.

 

Napels kan je niet bezoeken zonder het wereldberoemde  archeologisch museum te zien. Je vindt er heel wat mooie objecten uit de oudheid.

Veel vondsten uit  Pompei en Herculaneum vinden in het museum een plaats: prachtige, (bijna) intacte mozaïeken, fresco’s, juwelen, gebruiksvoorwerpen (huisraad, geldstukken, helmen, meubels),  bronzen en marmeren beelden.  In het “Geheime kabinet” (1ste verdieping) zijn er  heel wat erotische afbeeldingen en gebruiksvoorwerpen uit de badhuizen en bordelen van Pompei en Herculaneum. Vanzelfsprekend is dit het drukst bezochte gedeelte van het museum… Op drukke dagen moet je aan de balie een bezoek-halfuurtje afspreken. Deze keer was het echter niet druk en had iedereen rustig de tijd om alles goed te zien.

Ook zijn prachtige beelden uit de opgravingen van de thermen van Caracalla bij Rome (de Farnese collectie). Er is  ook de maquette van Pompei te zien.

 

Na al dat moois trokken we naar de Spaanse wijk naar “Trattoria Da Concetto”. We werden er vergast op een mini-concertje van een gitarist met luide stem! Leuk!

 

In de namiddag bezochten we het klooster met  tuin Santa Chiara (mooie mozaïeken in de kloostertuin, prachtige kerststal en kloosterkerk).

Verder een “must see” in Napels: de Cappella San Severo. Prachtige barokke kapel met als hoogtepunt de Cristo Velato (gesluierde Christus) van Giuseppe Sanmartino. Dit beeld van de dode Christus bedekt met een sluier is indrukwekkend mooi.

 

Onderweg kwamen we een net-afgestudeerde tweeling tegen, samen met hun familie. De twee hadden een lauwerkrans op. We werden door de familie getrakteerd op drank en snoepjes (“confetti”)… Hadden we gewild, we waren mee aan tafel met de hele familie.

 

We bezochten de Via San Gregorio Armeno: een straatje met winkeltjes en kraampjes met kerstversieringen. Ballen, lichtjes, typische Napoli-hoorntjes om geluk af te zweren, grote en kleine beeldjes… ja zelfs onze Dries Mertens is er gebeeldhouwd te koop om in de kerststal te zetten. Na een koffietje aan het einde van dit straatje bezochten we nog de mooie Napolitaanse Duomo (met het bloed van San Gennaro achter het altaar) en slenterden we terug naar het hotel.

Om 19.30 u werden we op het dakterras verwacht voor het souper. Helaas… het minder goede weer liet dit niet toe zodat we het avondmaal binnen konden verorberen.

 

Donderdag 1/11/18

Om 6 uur ’s morgens stonden we klaar in de inkomhal… netjes met onze handbagage. Het hotel had voor ontbijtpakketjes gezorgd die we op de luchthaven konden oppeuzelen. Verschillende taxi’s brachten de groep naar de luchthaven. Na een koffietje konden we vlot inchecken.

Het was een goede vlucht (deze keer veel minder turbulenties) naar Schiphol. We hadden op het einde een prachtig zicht op het Ijmeer uit de omgeving van Amsterdam. Twee minibusjes brachten ons vlot terug naar Kortrijk.

Dit was het einde van een heel toffe reis: prachtig georganiseerd, mooi hotel, knappe plaatsen en bezienswaardigheden die we hebben bezocht, een leuke groep! 

Hartelijk dank aan iedereen maar vooral aan Gudrun en Johan!

 

Karel Demeulemeester

Agenda

ZOMERVAKANTIE Openingsuren - Infodagen

Infodagen

Donderdag 27 augustus van 16.00 tot 20.00 uur

Kortrijk, Menen, Tielt, Oostende, Roeselare, Torhout

Zaterdag 29 augustus van 9.00 tot 13.00 uur

Izegem, Zwevegem

Registreer je op deze infodagenwebsite . Je vindt hier ook welke studiegebieden op welke lesplaats vertegenwoordigd zijn en hier kan je op 27 augustus ook deelnemen aan webinars in de meeste studiegebieden. 

 

Openingsuren secretariaten zomer 2020

Hier vind je de aangepaste openingsuren van onze secretariaten vanaf 17 augustus.