OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Apotheekassistent

Heb je interesse in een theoretische en praktische opleiding met boeiende medisch wetenschappelijke vakken? Zin om laboratoria te ontdekken en via stages het werkveld te verkennen? Welkom in de opleiding apotheekassistent.

CVO Scala organiseert deze certificaatgerichte opleiding in Kortrijk campus Techniek en Design (Graaf Karel de Goedelaan 7). Wij richten deze opleiding in via een traject van twee jaar. Nadien is de eindstage vereist.

Indien de cursist voor alle modules slaagt, ontvangt hij/zij hiervoor het certificaat ‘Farmaceutisch Technisch Assistent (FTA)’. Dit certificaat, samen met een diploma secundair onderwijs, zal worden erkend door het Agentschap Zorg en Gezondheid om het beroep van Farmaceutisch Technisch Assistent te kunnen uitvoeren in een apotheek of ziekenhuis.

Met een certificaat Farmaceutisch Technisch Assistent en een certificaat Algemene vorming kun je je diploma secundair onderwijs behalen, als je dat nog niet hebt. Voor een erkenning als apotheekassistent heb je beide nodig (een certificaat Farmaceutisch Technisch Assistent én een diploma secundair onderwijs).

 

Cursisten die deze opleiding willen volgen, hebben voorafgaandelijk een intakegesprek met de coördinator.

Maak hiervoor een afspraak via isabel.doom@cvoscala.be.


 

 

 

FTA Galenica

Galenica betekent de kunst van het bereiden. Je leert er omgaan met de chemicaliën en de instrumenten van de bereidingsruimte. Tijdens de labo’s maak je zelf geneesmiddelen zoals zalven, gelulen en siropen. Daarnaast is er ook aandacht voor steriele en industriële galenische vormen.

Lees meer

FTA Toegepaste biologie

Deze module omvat alles over de plantencel en dierlijke cel. Daarbij gaat men na hoe bacteriën, virussen en schimmels ons dagelijkse leven kunnen beïnvloeden. 

Lees meer

FTA Toegepaste biochemie

Welke vetzuren zijn schadelijk en hoe zit het met het cholesterolgehalte? Koolhydraten als maltose in tafelbier en lactose in de melk en alles rond de eiwitten wordt verder uitgediept.

Lees meer

FTA Toxicologie, tarificatie en regelgeving

De toxicologie, tarificatie en regelgeving omvat de veel voorkomende vergiftigingen met o.a. huishoudmiddelen zoals luchtverfrissers en afwasmiddelen, ontsmettingsmiddelen … maar ook intoxicaties met medicatie, alcohol en drugs.

Lees meer

FTA Farmaceutische plantkunde en homeopathie

Actieve stoffen uit geneeskrachtige planten, hoe werkzaam zijn ze en waar komen ze voor?

Lees meer

FTA Toegepaste fysica en chemie

Van elektron in het atoom tot molecule in de koolhydraten, eiwitten en vetten.

Lees meer

FTA Toegepaste analytische chemie

Welke zuren en basen zijn er en hoe beinvloeden ze processen? Hoeveelheden bepalen a.d.h.v. titraties.

Lees meer

FTA Eindstage

Na het afronden van alle modules vormt de eindstage de kroon op het werk. Tijdens de eindstage kom je in aanraking met het hele takenpakket van apotheekassistent: geneesmiddelen afleveren, advies verstrekken, magistrale bereidingen uitvoeren, grondstoffen registreren, administratieve taken uitvoeren …. De eindstage kan gelopen worden in een apotheek maar kan ook gedeeltelijk in een ziekenhuis doorgaan.

Om te kunnen inschrijven voor de module 'FTA Eindstage' dient de cursist geslaagd te zijn voor alle modules uit de opleiding farmaceutisch technisch assistent.

Inschrijven is enkel mogelijk in het secretariaat te Kortrijk campus 3 Hofsteden (Minister de Taeyelaan 13) met een geldige stageovereenkomst.

Deze module wordt ieder schooljaar aangeboden. 


Lees meer

Vrijstellingsproeven

Heb je voldoende kennis van één van de aangeboden modules en kan je deze aantonen? Aan de hand van een vrijstellingsproef kan je worden vrijgesteld van deze module. Registreer je via dit formulier.

Hou me op de hoogte

Vul dit formulier in als je op de hoogte wenst gebracht te worden van het nieuwe aanbod.