OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Apotheekassistent

Heb je interesse in een theoretische en praktische opleiding met boeiende, wetenschappelijke vakken? Zin om laboratoria te ontdekken en via stages het werkveld te verkennen? Welkom in de opleiding Apotheekassistent.

CVO Scala organiseert deze tweejarige, certificaatgerichte opleiding in Kortrijk op Campus Techniek en Design (Graaf Karel de Goedelaan 7). De eindstage vindt plaats in een apotheek en/of een ziekenhuis.

Indien je voor alle modules slaagt, ontvang je hiervoor het certificaat ‘Farmaceutisch Technisch Assistent (FTA)’. Dit certificaat, samen met een diploma secundair onderwijs, is erkend door het Agentschap Zorg en Gezondheid om het beroep van Farmaceutisch Technisch Assistent uit te voeren in een apotheek of ziekenhuis.


Met een certificaat Farmaceutisch Technisch Assistent en een certificaat Aanvullende Algemene Vorming kan je je diploma secundair onderwijs behalen, als je dat nog niet hebt. Voor een erkenning als apotheekassistent heb je beide nodig (een certificaat Farmaceutisch Technisch Assistent én een diploma secundair onderwijs).

Cursisten die deze opleiding willen volgen, hebben voorafgaandelijk een intakegesprek met de coördinator.

Maak hiervoor een afspraak via apotheekassistent@cvoscala.be.

 

FTA Galenica

Galenica betekent ‘de kunst van het bereiden’. In deze lessen leer je recepten interpreteren en bereid je zelf geneesmiddelen, zoals zalven, gelulen en siropen.

Lees meer

FTA Toegepaste biologie

In deze module leer je over plantaardige en dierlijke cellen, en over hoe bacteriën, virussen en schimmels ons dagelijkse leven kunnen beïnvloeden.

Lees meer

FTA Toegepaste biochemie

Welke vetzuren zijn schadelijk en hoe zit het met het cholesterolgehalte in ons bloed? Wat doen koolhydraten, zoals maltose in tafelbier en lactose in melk? Wat is de rol van eiwitten in ons lichaam? In de module Toegepaste biochemie krijg je een uitgebreid antwoord op deze vragen.

Lees meer

FTA Toxicologie, tarificatie en regelgeving

De module Toxicologie, tarificatie en regelgeving omvat de veel voorkomende vergiftigingen met o.a. huishoudmiddelen zoals luchtverfrissers, afwasmiddelen, ontsmettingsmiddelen, maar ook intoxicaties met medicatie, alcohol en drugs.

Lees meer

FTA Farmaceutische plantkunde en homeopathie

Actieve stoffen uit geneeskrachtige planten, hoe werkzaam zijn ze en waar komen ze voor? Je leert het in de module Farmaceutische plantkunde en homeopathie.

Lees meer

FTA Toegepaste fysica en chemie

Van elektronen in het atoom tot molecules in de koolhydraten, eiwitten en vetten, leer je in Toegepaste fysica en chemie.

Lees meer

FTA Toegepaste analytische chemie

In Toegepaste analytische chemie leer je welke zuren en basen er zijn en hoe ze chemische processen beïnvloeden. Je leert hoeveelheden bepalen a.d.h.v. titraties.

Lees meer

FTA Toegepaste anatomie en fysiologie

Het functioneren van alle organen in het menselijke lichaam.

Lees meer

FTA Medische zorgverlening

Kennismaking met het grote assortiment verbanden, zalven en ontsmettingsmiddelen bij wondverzorging en verzorging van chronische wonden.

Lees meer

FTA Cosmetologie

Verzorging van huid, haar, … Welke huidaandoeningen (psoriasis, acné, …) kunnen ons leven beïnvloeden?

Lees meer

FTA Farmacologie

Tijdens deze module leer je de voornaamste geneesmiddelen van dichtbij kennen. Waarom werkt een geneesmiddel? Hoe weet het waar het moet werken? Na het doorlopen van de lessen kan je op deze vragen antwoorden. Via tal van praktijksituaties bouw je de nodige kennis op.

Lees meer

FTA Farmaceutische zorg

Wat vertelt de bijsluiter en hoe gebruik je op een correcte manier medicatie en toebehoren zoals een inhalator?

Lees meer

FTA Stage galenica

Je stage is heel belangrijk in deze praktijkgerichte opleiding. Na de lessen Galenica kan je al het geleerde omzetten in de praktijk. De stage vindt plaats in een ziekenhuis of in een openbare apotheek.

Om je te kunnen inschrijven voor de module FTA stage galenica moet je  geslaagd zijn voor de module Galenica.

Inschrijvingen zijn enkel mogelijk in het secretariaat van Kortrijk - Campus 3 Hofsteden (Minister de Taeyelaan 13) met een geldige stageovereenkomst.

Lees meer

FTA Eindstage

Na het afronden van alle modules vormt de eindstage de kroon op het werk. Je vervult alle taken van de apotheekassistent: advies verstrekken, magistrale bereidingen maken, grondstoffen toevoegen aan het register der grondstoffen, administratieve taken uitvoeren, geneesmiddelen afleveren … Je kan stage lopen in een apotheek en/of een ziekenhuis.

Om je te kunnen inschrijven voor de module 'FTA Eindstage' moet je geslaagd zijn voor alle modules uit de opleiding Farmaceutisch Technisch Assistent.

Inschrijvingen zijn enkel mogelijk in het secretariaat van Kortrijk - Campus 3 Hofsteden (Minister de Taeyelaan 13) met een geldige stageovereenkomst.

We bieden deze module ieder cursusjaar aan.

Lees meer

Hou me op de hoogte

Zijn de inschrijvingen voor de cursus waarin je interesse hebt al afgelopen of bieden we deze cursus momenteel niet aan? Ben je niet vrij op de momenten waarop de lessen plaatsvinden? Vul het formulier via deze link in. We contacteren je zodra deze cursus opnieuw wordt gepland.

Vrijstellingsproeven

Heb je voldoende kennis van een van de aangeboden modules? Als je met succes een  vrijstellingsproef aflegt, kan je ervoor worden vrijgesteld. Registreer je via dit formulier.