OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Werken met afbeeldingen, foto's of video

 In de opleiding ict in creatieve context leer je creatief aan de slag te gaan met afbeeldingen, video en geluid. Je maakt kennis met een grote waaier aan softwarepakketten om op een eenvoudige manier thuis afbeeldingen, video en geluid te bewerken en verwerken.

 

 

 

Adobe Lightroom

Lees meer

Beeldverwerking met Adobe Camera Raw

Op basis van aangeleverd beeldmateriaal van de docent, ontdekken we stapsgewijs hoe we vanuit Adobe Photoshop CC, Photoshop Elements of Adobe Bridge eenvoudig en efficiënt rawfoto’s openen, optimaliseren en omzetten naar een publiceerbaar formaat zoals bijvoorbeeld jpg. Ons centrum stelt voor elke cursist een Windowscomputer ter beschikking met de laatste versies van de Adobe beeldbewerkingsprogramma’s.

Er wordt ruim de tijd genomen om in te gaan op specifieke vragen en noden van de cursist.

Een greep uit het cursusaanbod:

  • Verschil tussen programma’s Adobe Camera Raw- en Adobe Lightroom
  • Verschil tussen werken in de Camera Rawmodule en het filter Camera Raw in Photoshop
  • Globale aanpassingen uitvoeren op rawfoto’s
  • Lokale aanpassingen met de Camera Raw gereedschappen
  • Kleurafbeelding omzetten naar zwart/wit
  • Panoramafoto samenstellen
  • HDR foto samenstellen
  • Meerdere foto's ineens ontwikkelen
  • Ontwikkelde rawfoto exporteren
  • en nog veel meer…
Lees meer

Creatief met fotografie en beeldbewerking

Creatief met fotografie en beeldbewerking 1 is een afwisselend practicum, waarin verschillende fotografische disciplines aan bod komen: portret, product, street, architectuur. Na iedere les fotografie volgt de afwerking met de fotografiesoftware van Adobe, Photoshop en Lightroom.


Lees meer

Creatief met Lightroom en Photoshop 1

Creatief met Lightroom en Photoshop 1 is een fotografiepracticum met twee daguitstapen in het weekend. Na elke fotografiesessie bewerk je je beelden met Lightroom. De moeilijkere retouches doe je in Photoshop.


Lees meer

Digitale tekst- en paginaopmaak: InDesign

Lees meer

Digitale beeldbewerking: Photoshop

Lees meer

Digitale fotografie

Wens je van fotografie jouw hobby of misschien zelfs jouw bijberoep te maken? Start dan met de basiscursussen digitale fotografie.

In deel 1 komen de basistechnieken van de fotografie aan bod. We leren je jouw camera te bedienen en helpen je betere foto's te maken.

De lessen in deel 2 zijn vooral praktisch van opzet: je leert werken met verschillende objectieven, met flitslicht en filters. De nieuw aangeleerde technieken worden op locatie of in de fotostudio uitgeprobeerd.

In deel 3 maken we originele portret- en landschapsfoto's en wagen we ons aan speciale fotografische technieken.

Lees meer

Digitale fotografie practicum

Lees meer

Fotoboeken maken (start to create)

In deze basiscursus leer je werken met foto's. Je leert op een eenvoudige manier je foto's uploaden. Je past eenvoudige bewerkingstechnieken uit om je foto's te verbeteren en/of op te maken.

Je leert hoe je foto's schikt in een fotoalbum en hoe je de album afwerkt. 

Heb je net met een digitaal fototoestel leren werken en wil je nu ook je foto's in een album plaatsen dan is deze cursus zeker iets voor jou.

Lees meer

Fotobewerking Gimp

GIMP is een gratis en grafisch beeldbewerkingsprogramma waarin verschillende gereedschappen, filters enz beschikbaar zijn om foto’s te verbeteren, te bewerken of zelf ontwerpen te maken. Net zoals in Photoshop heb je de mogelijkheid om met meerdere lagen, laagmaskers, kanalen enz… te werken. Het benaderd zeker heel dicht de professionele programma’s zoals Photoshop CS en Coreldraw etc…

Het programma kan je gratis downloaden en doen we samen de eerste les. Het draait vlot op Windows en Linux en kan aangepast worden om met Mac te werken.

GIMP kan je volgen in 5 à 6 delen. In de eerste 2 delen leer je vooral met het basisgereedschap werken in de daaropvolgende delen specialiseer je deze basis en leer je werken met Plug-ins.

Lees meer

Grafische vormgeving: Illustrator

Lees meer

Lightroom Practicum

Een practicum vol fotografie, binnen en buiten, een hele brede waaier, en daarna de belangrijke afwerking op de computer, met Lightroom. Al doende worden alle mogelijkheden van de Lightroom software bekeken en ten volle benut.

Lees meer

Montage van foto's en video's

In deze cursus leer je hoe je foto's en videofragmenten kunt monteren. Heb je deelgenomen aan sportwedstrijd en wil je je foto's en filmpjes monteren of wil je van je vakantie foto's en gekke filmpjes een collage maken dan is deze cursus zeker iets voor jou.

Lees meer

Photoshop Elements

Adobe heeft een totaalpakket uitgewerkt voor de professioneel en gevorderd gebruiker, namelijk Adobe Creative Suite. Dit pakket omvat zowel Photoshop, Illustrator, Indesign en nog veel meer.

Voor de beginnende gebruiker die voornamelijk interesse heeft om foto's te bewerken is er Photoshop Elements, het kleinere broertje van Photoshop. Niettemin heeft Photoshop Elements reeds zeer veel tools aan boord om foto's op een goede manier te bewerken en te verwerken. In deze cursus maak je kennis met lagen, paletten, filters, ...

Lees meer

Practicum met Lightroom en Photoshop 1

Lees meer

Tips & tricks

Wil je graag enkele nuttige computertoepassingen leren zonder al die toeters en bellen? Dan is dit is de cursus waar je naar uitkijkt. De pc is er om je te helpen en niet omgekeerd.

Wat mag je verwachten?

- Je leert alles over mailsgebruiken met Gmail met een stukje timemanagement. 
- Je kan je maandelijkse onkosten moeiteloos bijhouden. Je leert hiervoor Excel.
- Je leert bestanden (foto’s, brieven….) structureren.
- Je leert zoeken op naam en inhoud.
- Je  leert alles veilig opslaan in de Cloud (Dropbox en Google Drive zodat je nooit meer iets verliest en al je gegevens overal bereikbaar zijn).
- Je plaatst je afspraken in een agenda die je overal kan bereiken en nooit kan verliezen (Google Agenda)
- Je leert efficiënt zoeken op internet
- Als iedereen een smartphone heeft, kunnen we praktische zaken leren zoals betalen met Payconiq eninloggen met Itsme

Heb je nog andere wensen, dan trachten we die ook te bespreken.

Wat verwachten wij van je?

- Je kent enkel de basis van ICT: een pc opstarten, de muis gebruiken, … meer hoeft niet.
- Je beschikt over een pc met de Microsoft Office programma’s (Word, Excel) om te kunnen oefenen. 


Lees meer

Videobewerking Davinci Resolve

Lees meer

Natuurfotografie

Heb je reeds het eerste deel van de cursus natuurfotografie gevolgd? Of weet je perfect hoe je je digitaal toestel moet hanteren? Je kent de begrippen ISO, sluitertijd en diafragma en kan deze instellen op het toestel? Je kan ook het histogram lezen en gebruiken? Dan is het tweede deel van de cursus natuurfotografie iets voor jou!

Tijdens deze module hebben we vooral oog voor de eigenlijke natuur en komt het technische aspect minder aan bod. We zoeken uit wanneer we wat kunnen fotograferen, en gaan samen op pad om tal van “tips and tricks” te leren in de natuur. Ook gaan jullie er alleen op uit en worden tijdens de lessen de genomen beelden samen becommentarieerd.


Lees meer