OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Dameskleding - Regio Blankenberge, Brugge, Heule, Izegem, Kortrijk, Menen, Oostende, Tielt, Torhout, Wervik, Zwevegem

Je eigen mode maken is leuk en inspirerend. Door stoffen, accessoires en patronen te combineren, ontwikkel je een eigen stijl en unieke kleding die nergens te koop is. De mooiste mode maak je immers zelf!

Geen idee hoe je eraan begint? Start dan in een cursus Basis naaien. Als je de basis al beheerst, dan kan je je inschrijven in een vervolgmodule, bv. Blouse/jurk of Rok/pantalon. Meer ervaren kleermakers kunnen hun creativiteit kwijt in Tailleur/tweestuks, Regenkleding, Jassen en mantels, Feestkleding ...

Studiegebieden Dameskleding 

We bieden Dameskleding aan in twee verschillende studiegebieden namelijk

  • Huishoudelijke decoratie- en naaitechnieken

  • Mode: realisaties 

In de regio Harelbeke, Waregem en Wevelgem bieden we de modules aan in het studiegebied Huishoudelijke decoratie- en naaitechnieken

In de regio Blankenberge, Brugge, Heule, Izegem,  Kortrijk, Menen, Oostende, Tielt, Torhout - Wervik, Wevelgem en Zwevegem bieden we de modules aan in het studiegebied Mode: realisaties

Wat is het verschil tussen beide studiegebieden?

In de opleiding naaien in het Huishoudelijk onderwijs leer je huishoudelijke vaardigheden die bijdragen tot je maatschappelijk functioneren en  zelfontplooiing. De opleiding Naaien is een praktijkgerichte opleiding waarin je de basisvaardigheden en technieken leert voor het realiseren van  kwaliteitsvolle  dames- en kinderkleding.

De opleiding realisaties dameskleding in Studiegebied Mode: realisatie is ook een praktijkgerichte opleiding maar met een theoretische onderbouw. De opleiding beoogt het aanleren van kennis en vaardigheden op het vlak van mode.  Na de opleiding kan je  dameskleding zelfstandig vervaardigen, realisatietechnieken toepassen en werkstukken zelfstandig aanpassen op een persoon en in het patroon.


Praktische info - materiaal, materieel

Ben je een starter? Dan hoef je niet meteen een naaimachine aan te kopen. Je leerkracht adviseert je graag over een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de aankoop van een naaimachine. Later in de opleiding  is het wel beter als je je eigen naaimachine hebt.

In de leslokalen zijn  naaimachines, overlockmachines en strijkmateriaal beschikbaar. Werk je liever met je eigen naaimachine, breng ze dan gerust mee naar de les.  In de module vrije tijd en sportswear leer je werken met de coverlock, een lockmachine ideaal om werkstukken in tricot  af te werken, en de scanNcut om mooie figuren aan te brengen op je sweater of T-shirt.

Tijdens de lessen kan je eveneens gebruik maken van de tijdschriften Knip en Burda om je patronen uit te tekenen.