OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Werken met camera’s, foto’s en afbeeldingen (ICT in een creatieve context)

CVO Scala heeft een zeer ruim aanbod aan cursussen voor zowel de hobbyist, de professional als de actieve senioren. Indien je je eerste stappen zet in de wereld van foto’s en afbeeldingen, raden we je zeker volgende cursussen aan:

 • Een fotoalbum maken;
 • Fotobewerking met Photoshop Elements;
 • Fotobewerking met GIMP;
 • Fotobewerking met Affinity Photo.

Heb je reeds veel ervaring in de vingers en wil je je digitale camera ten volle gebruiken? Dan kan je kiezen uit het ruime gamma aan cursussen, zoals:

 • digitale fotografie;
 • verschillende practica van digitale fotografie;
 • Adobe Photoshop;
 • Adobe Lightroom;
 • diverse workshops.

Fotobewerking met Photoshop 1 (Start to create)

Photoshop wordt beschouwd als hét programma voor digitale beeldbewerking. Je maakt in de loop van deze cursus, die uit verschillende delen bestaat, kennis met alle aspecten van het bewerken van digitale afbeeldingen.

In deel 1 van de cursus Photoshop maak je vooral kennis met de basistechnieken die eigen zijn aan het bewerken van foto’s en digitale afbeeldingen. Dit omvat onder meer de interface instellen, de beeldresolutie en -formaten aanpassen, beelden uitsnijden, selecties maken en deze bewerken, met lagen en laagmaskers werken, tekst invoeren, afbeeldingen afdrukken of geschikt maken voor webgebruik.

Na deze module ben je in staat om zelfstandig een compositie te maken. Je kan dus zelf al een wenskaart of een collage met elementen van verschillende afbeeldingen opmaken.

Lees meer

Fotobewerking met Photoshop 2 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

In deel 2 van deze cursus ga je dieper in op de vele mogelijkheden van Photoshop. 

Je bekijkt hoe je de belichting en de kleuren van afbeeldingen kan aanpassen in combinatie met lagen, laagmaskers en selecties zodat je prachtige afbeeldingen bekomt.

Verder maak je kennis met Camera Raw en leer je lagen transformeren. Aan de hand van heel wat leuke projecten combineer je de aangeleerde technieken om prachtige creaties te maken.

Lees meer

Fotobewerking met Photoshop 3 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

Aan de hand van projecten ontdek je verder de vele mogelijkheden van Photoshop. Je leert onder andere met slimme objecten werken, de filter Uitvloeien gebruiken en vormlagen invoeren. 

Verder leer je foto’s retoucheren en repareren om storende elementen uit een afbeelding te verwijderen of om op een professionele manier portretten te verbeteren. 

Ten slotte ontdek je de vele mogelijkheden van de verschillende overvloeimodi. Je gebruikt deze voor creatieve effecten. Ze hebben ook vele praktische toepassingen om prachtige foto’s te creëren.

Lees meer

Fotobewerking met Photoshop 4 (Eenvoudige creatieve tekeningen)

In deel 4 staan opnieuw heel wat nieuwe, interessante mogelijkheden op het programma. Je ontdekt onder meer de laagstijlen. Verder neem je de niveaus en curven grondig onder de loep en zet je op een professionele manier foto’s om naar zwart-wit. Je leert ook werken met de filters van Photoshop. Er zijn filters om afbeeldingen te verscherpen, ruis te verminderen, enzovoort. Daarnaast heb je de artistieke filters om creatieve effecten toe te passen en ten slotte heb je de filters voor het maken van inhoud om bijvoorbeeld bomen, vlammen, wolken en nog andere zaken te maken.

Lees meer

Fotobewerking met Photoshop 5 (Complexe creatieve tekeningen)

In Photoshop deel 5 leer je gebruik maken van kanalen en het gereedschap Pen om perfecte selecties te maken. 

Verder bekijk je de mogelijkheden om meerdere foto’s te combineren om zo prachtige panorama’s, HDR-effecten, actiefoto’s … te krijgen. 

Daarnaast gebruik je Handelingen om veelgebruikte bewerkingen snel toe te passen op afbeeldingen.

Ten slotte bekijk je de mogelijkheden om aan videobewerking te doen binnen Photoshop.

Lees meer

Fotobewerking met Photoshop 6 (Eenvoudige 3D-ontwerpen)

De cursus Fotobewerking met Photoshop 6 is bedoeld voor cursisten die verder willen blijven oefenen met Photoshop.

Je kan met het aangeboden oefenmateriaal ook zelf een eigen creatie uitwerken.

Lees meer

Fotobewerking met Photoshop 7 (Complexe 3D-ontwerpen)

In de module Fotobewerking met Photoshop 7 ga je de geleerde technieken combineren en toepassen in andere situaties.

Door projecten uit te werken, blijf je oefenen op de uiteenlopende functionaliteiten. Je krijgt de kans om alles nog eens op te frissen en je technieken te verfijnen.

Zo leer je Photoshop creatief te gebruiken om je eigen foto’s en ontwerpen vorm te geven. Deze module is enkel bestemd voor cursisten die alle andere reeksen hebben doorlopen en die op een uiterst creatieve manier de verschillende mogelijkheden van Photoshop wensen toe te passen in combinatie met andere multimediatechnieken.

Lees meer

Fotobewerking creatief project met Photoshop

In dit deel van Photoshop gebruik je de aangeleerde gereedschappen en technieken in allerlei leuke projecten. Deze module is zeer praktijkgericht.

Hierna behaal je het eindcertificaat van de opleiding ICT in een creatieve context.

Lees meer

Fotobewerking met Photoshop Elements 1 (Start to create)

Verbeter je foto’s dankzij de vele bewerkingsopties en creatieve ontwerpmogelijkheden van Photoshop Elements 2020.

Adobe Photoshop Elements is in de eerste plaats een uiterst gebruiksvriendelijke beeldbewerker. Via de Editor maak je kennis met alle aspecten van het bewerken van digitale afbeeldingen, van het maken van collages (zoals wenskaarten) tot het corrigeren en retoucheren van foto’s.

Adobe Photoshop Elements bevat ook een handige verkenner, de Organizer. Je ordent en organiseert er moeiteloos al je foto’s mee. Door visuele trefwoordlabels en talrijke weergaveopties te gebruiken, vergemakkelijk je de zoektocht naar foto’s.

Verder leer je prachtige fotopresentaties of fotoboeken maken en deel je foto’s met familie of vrienden op het internet. 

Je leert je werkruimte instellen, afbeeldingen openen, importeren en opslaan, afbeeldingen uitsnijden en roteren, selecties maken, met lagen werken, afbeeldingen transformeren en tekst en tekenvormen toevoegen.

Lees meer

Fotobewerking met Photoshop Elements 2 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

Eenmaal je de basis onder de knie hebt, bouw je hierop verder in deel 2. 

Hier leer je extra bewerkingen met lagen, zoals uitlijnen en tussenruimtes verdelen. Je maakt gebruik van linialen en rasters om elementen gemakkelijker in je ontwerp te kunnen positioneren. Je leert werken met verlopen en vormen. Je brengt laagstijlen aan, zoals slagschaduw en omranding. 

Ook uitgebreidere tekstmogelijkheden komen aan bod, zoals tekst rond een vorm plaatsen. 

Je werkt met filters om speciale effecten te bekomen. Je leert technieken waarbij je je foto niet definitief wijzigt. Hierdoor kan je op elk ogenblik nog wijzigingen aanbrengen zonder volledig te moeten herbeginnen. Dergelijke technieken zijn laagmaskers, aanpassingslagen en uitknipmaskers.

Lees meer

Fotobewerking met Photoshop Elements 3 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

In het derde deel komen alle technieken die je geleerd hebt in de eerste twee delen opnieuw uitvoerig aan bod in combinatie met extra’s.

Je leert onder andere de verschillende merge-toepassingen die in Photoshop Elements aanwezig zijn, zoals Photomerge om panoramische beelden te maken.

Met de opdracht Group Shot kan je de perfecte groepsfoto maken zonder gesloten ogen of wegkijkende personen.

Je leert zelf  extra penselen maken of zoeken op het internet.

Daarnaast zoek je op het internet ook naar plug-ins. Dit zijn kleine programma’s die je kan downloaden en installeren. Na installatie vind je ze meestal terug in het filtermenu.

Je installeert onder meer de gratis Google NIK-collectie waarmee je mooie fotografische effecten kan bekomen.

Photoshop Elements heeft ook handelingen (actions) die je kan installeren. Dit is een reeks bewerkingen die iemand eerder uitgevoerd heeft om tot een bepaald eindresultaat te komen. Jij moet alleen op een afspeelknop klikken en de ganse reeks bewerkingen wordt automatisch opnieuw uitgevoerd op jouw eigen foto.

Lees meer

Fotobewerking met Photoshop Elements 4 (Eenvoudige creatieve tekeningen)

In Fotobewerking met Photoshop Elements 4 is de theorie gekend. Nu zoek je via het internet extra materiaal en voegt het toe aan Photoshop Elements. Je ontwikkelt ook je eigen creativiteit wat meer.

Je denkt na over kleurgebruik en typografie bij je ontwerp.

Je werkt ook enkele thema-oefeningen uit onder begeleiding van de leerkracht. Enkele thema’s zijn: surrealisme, scrapbook, kalenders, Facebookomslag, miniatuurwereld …

Tot slot probeer je ook eens een gemaakte oefening te ontleden via het lagenpalet om te kijken of je verschillende technieken kan herkennen. Daarna probeer je met de bronbestanden hetzelfde eindresultaat na te maken zonder gedetailleerde instructies.

Lees meer

Fotobewerking met Photoshop Elements 5 (Complexe creatieve tekeningen)

Op het internet is een schat aan Photoshop-oefeningen te vinden waarbij je zowel de uitleg als de bronbestanden kan vinden. Dergelijke oefeningen heten in het Engels Tutorials. Deze tutorials kunnen in het Nederlands zijn, maar zijn heel vaak in het Engels.

In deze cursus ga je met beide aan de slag. Je start met enkele eenvoudige Nederlandstalige tutorials. Je leert tutorials zoeken, bestanden downloaden en de bestanden die gezipt zijn, uitpakken.

Waar mogelijk pas je de tutorials ook nog aan door de geleerde technieken uit vorige modules erin te verwerken.

Lees meer

Fotobewerking creatief project met Photoshop Elements

In deze laatste module van deze reeks ligt de nadruk op de uitwerking van je eigen ontwerpen a.d.h.v. een creatief project.

Ofwel kies je om een commercieel pakket uit te werken voor een bedrijf of vereniging, bestaande uit een zelf ontworpen logo, een affiche en een flyer.

Of je kan kiezen om een persoonlijk pakket uit te werken rond een bepaald zelfgekozen thema, zoals bijvoorbeeld een communiefeest. Dit kan dan bestaan uit een uitnodiging, een menukaart en een bedankingskaart als aandenken.

Je leert verschillende technieken uit voorgaande modules vlot toepassen en zorgt ervoor dat de verschillende ontwerpen mooi bij elkaar passen qua kleur, lettertypes … zodat er een ‘huisstijl’ in terug te vinden is.

Het ontwerpen gebeurt in de klas onder begeleiding van de leerkracht.

Na het ontwerpen, mogen de cursisten hun eindproducten presenteren aan hun klasgenoten.

Lees meer

Fotobewerking met Affinity Photo 1 (Start to create)

Affinity Photo is een krachtige fotobewerkingsapplicatie die werd ontworpen als goedkoper alternatief voor Adobe Photoshop. Je kan er ook je Photoshop-bestanden in openen en bewerken.

In deze cursus leer je de basisprincipes van fotobewerking en fotocollages maken aan de hand van praktische toepassingen.

Volgende onderwerpen komen aan bod:

 • foto-onderdelen selecteren;
 • met lagen werken;
 • tekst toevoegen aan foto’s;
 • foto’s verbeteren: contrast, kleuren …;
 • RAW-foto’s bewerken;
 • effecten toepassen op foto’s.
Lees meer

Fotobewerking met Affinity Photo 2 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

Heb je de module Fotobewerking met Affinity Photo 1 gevolgd? Dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat het programma meer te bieden heeft dan alleen basiselementen. Deze cursus gaat daarop verder.

Volgende onderwerpen komen aan bod:

 • met maskers en kanalen werken om selecties te verfijnen;
 • fotoranden maken met behulp van maskers en filters;
 • zwart-wit foto’s inkleuren;
 • composities bewerken en verbeteren;
 • afbeeldingen verbeteren met filters;
 • laagmaskers gebruiken om foto's plaatselijk te corrigeren;
 • geavanceerde kleurcorrecties toepassen, globaal en lokaal.
Lees meer

Fotobewerking met Affinity Photo 3 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

In dit deel ga je dieper in op de aangeleerde tools van Affinity Photo 1 en Affinity Photo 2. Dit doe je voornamelijk aan de hand van praktijkoefeningen. De onderwerpen die je uitdiept zijn:

 • selectiegereedschappen gebruiken;
 • afbeeldingen met lagen maken;
 • schilderen en bewerken;
 • speciale effecten aanbrengen met filters en aanpassingslagen;
 • composities bewerken en verbeteren;
 • geavanceerde kleurcorrecties toepassen, globaal en lokaal;
 • patronen gebruiken en definiëren;
 • tekst invoeren.
Lees meer

Fotobewerking met GIMP 1 (Start to Create)

Zin om je foto’s een boost te geven? Heb je altijd al een fotoboek of collage willen maken? Hou je van afbeeldingen met speciale effecten? Dan is deze cursus beslist iets voor jou.

GIMP is een heel uitgebreid, gratis fotobewerkingspakket dat qua mogelijkheden nauwelijks moet onderdoen voor het allicht beter bekende professionele Photoshop.

Het is beschikbaar in het Nederlands en draait onder Windows, Linux en Mac.

Lees meer

Fotobewerking met GIMP 2 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

In Fotobewerking met GIMP 2 diep je je kennis van de basisgereedschappen verder uit aan de hand van creatieve ontwerpen. Je leert extra basiskennis, zoals over- of onderbelichte foto’s bewerken, een schuine horizon corrigeren enzovoort.

GIMP heeft leuke tools die praktisch zijn om foto’s te retoucheren, maar ook tools die je creatief kan inzetten.

Je leert in deze module je compositie nog meer vorm geven en uitlijnen en maakt gebruik van verschillende filters en effecten om een exclusief ontwerp te maken. Ook het gebruik van maskers komt hier al even aan bod.

Deze module is dus niet alleen praktisch, maar zeker ook creatief.

Lees meer

Fotobewerking met GIMP 3 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

Je hebt de basis van Fotobewerking met GIMP 1 en 2 in de vingers.

In deze derde module verdiep je je verder in selecties, lagen, laagmodi en maskers.

Je werkt al eens met een plug-in om foto’s een aparte toets te geven en eigen ontwerpen te verfijnen. Ook penselen en laaggroepen komen al even aan bod.

Lees meer

Fotobewerking met GIMP 4 (Eenvoudige creatieve tekeningen)

In deze module diep je je kennis verder uit aan de hand van oefeningen. Je werkt met plug-ins en maakt veel creaties.

Je leert ook het gereedschap Pad gebruiken om zo tot mooie, soepele selecties te komen en eigen lijnen/tekeningen te maken. Het Pad werkt als een vector waardoor lijnen en selecties veel vloeiender zijn. Dit gereedschap kan praktisch toegepast worden, maar opent uiteraard ook veel deuren naar creatieve ontwerpen, zowel met beeldmateriaal als met tekst.

Verder krijg je ook nog enkele leuke tips om creatieve collages te maken met je vakantiefoto’s.

Lees meer

Fotobewerking met GIMP 5 (Complexe creatieve tekeningen)

In Fotobewerking met GIMP 5 werk je voluit met laaggroepen omdat de ontwerpen al wat complexer worden. Je leert lagen of laaggroepen uit een vorig ontwerp hergebruiken in een nieuw ontwerp. Je gebruikt ontwerpen van GIMP ook in andere programma’s, zoals bijvoorbeeld PowerPoint.

Je leert zelfstandig werken in de vorm van workshops rond een bepaald thema. Je maakt dus veel oefeningen.

Lees meer

Fotobewerking met GIMP 6 (Eenvoudige 3D-ontwerpen)

In Fotobewerking met GIMP 6 werk je samen met je medecursisten, maar zeker ook individueel, om tot een complexe creatie te komen.

Je leert hoe je problemen kan oplossen of hoe je met de mogelijkheden van GIMP tot het eindresultaat kan komen dat je voor ogen hebt.

Lees meer

Fotobewerking met GIMP 7 (Complexe 3D-ontwerpen)

In deze module verdiep je je nog verder in je opgedane kennis van de vorige modules in een klassikale omgeving.

Hier werk je samen en individueel verder aan complexe ontwerpen met afbeeldingen, tekst en paden en past hierop de kennis van laagmodus, filters, laagmaskers, kleuren … toe op deze ontwerpen.

Je zoekt samen naar creatieve oplossingen. Je wisselt je eigen visie uit met deze van een medecursist en bekomt zo het beste resultaat voor een gesteld probleem.

Ook dit cursusdeel is zeer creatief.

Lees meer

Creatief project fotobewerking met GIMP

Met dit project rond je de lessenreeks GIMP af. Je gaat aan de slag met eigen en licentievrije foto’s om eigen creaties te maken. Je werkt zelfstandig maar je kan je laten bijsturen door je leerkracht.

Lees meer

Fotobewerking met Affinity Designer en Photo 1 (Start to create)

Fotobewerking hoeft niet moeilijk en ook niet duur te zijn. Dat bewijst Affinity. Aan de hand van praktische oefeningen leren we stap voor stap onze foto’s bijwerken en verbeteren.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • selecteren;
 • filters;
 • effecten;
 • lagen;
 • lettertypes importeren.
Lees meer

Fotobewerking met Affinity Designer en Photo 2 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

Soms ontbreken elementen op een foto of wil je een eigen logo of visuele markering. Dan komt Affinity Designer van pas als uitbreiding op onze Photo-toepassing.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • ontwerp logo;
 • brushes importeren en zelf maken;
 • klonen;
 • panorama.
Lees meer

Fotobewerking met Affinity Designer en Photo 3 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

In deze module leer je foto’s bewerken en zelf aanvullen met eigen illustraties. Met uitgebreide oefeningen verbreed en verdiep je je kennis van Affinity.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • textures;
 • schilderen.
Lees meer

Werken met Lightroom 1 (Start to create)

Dit pakket richt zich voornamelijk tot de fotoliefhebber die zijn afbeeldingen op een professionele manier wil verbeteren en ontwikkelen.

Lightroom is het programma bij uitstek voor de optimalisatie van jouw RAW-afbeeldingen. Stapsgewijs leer je alle aspecten van Lightroom ontdekken aan de hand van voorbeeldfoto’s. 

Je maakt kennis met de werkruimte, catalogi en de verschillende modules waarop het programma is gebaseerd.

Tijdens de klassikale lessen leer je RAW-afbeeldingen importeren, beheren, ontwikkelen en exporteren. Lightroom biedt ook de leuke optie om foto’s op geografische kaarten te plaatsen.

Verder leer je hoe je presentaties, web galeries, HDR- en panorama-afbeeldingen samenstelt en hoe je met Lightroom fotoboeken maakt en publiceert.

Lees meer

Werken met Lightroom 1 in 100% afstandsonderwijs (Start to create)

Lightroom Classic is voor veel fotografen het enige fotobewerkingsprogramma dat ze nodig hebben. Het is dan ook een krachtig programma met veel mogelijkheden om digitale foto's te organiseren, bewerken en publiceren.

De online cursus Fotobewerking met Lightroom is ideaal voor wie op eigen tempo dit veelzijdige programma voor een digitale workflow wil leren gebruiken. In de uitgebreide, professioneel opgenomen videolessen zal de leerkracht op een duidelijke en gestructureerde manier uitleg geven over alle modules van Lightroom Classic.

Lees meer

Werken met Lightroom 2 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

Kan je al foto's importeren, optimaliseren en exporteren in Lightroom? Dan ontdek je in deze vervolgmodule de overige mogelijkheden van het programma.

Na een korte herhaling van de modules Bibliotheek, Ontwikkelen, Afdrukken en Exporteren (Exporteren is geen module in Lightroom!) leer je hoe je HDR- en panorama-afbeeldingen, presentaties en webgalerieën kan samenstellen.

Verder leer je RAW-bestanden beheren en ontwikkelen met Adobe Bridge. Ook meer geavanceerde bewerkingen voor RAW-afbeeldingen met externe software (plug-ins, presets) komen aan bod.

Lees meer

Creatief project werken met Lightroom

Creatief project werken met Lightroom is de eindcursus van de reeks Werken met Lightroom.

Je maakt een project en gebruikt daarbij alle geziene leerstof van de vorige modules.

Lees meer

Werken met Lightroom practicum 1 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

Lightroom practicum 1 is een fotografiepracticum voor wie eerder Digitale fotografie 1 tot en met 3 heeft gevolgd. Een goede kennis van je camera en je computer is een vereiste. Al doende leer je met Lightroom werken.

Je past de Lightroom-technieken toe op de foto’s die je maakt tijdens gezamenlijke praktijkopdrachten. Dit is dus de ideale combinatie van fotografie in de praktijk en nabewerking. Door deze praktische toepassing ontwikkel je een workflow in Lightroom. Zo leer je met het programma werken op een efficiënte en vlotte manier.

Lees meer

Werken met Lightroom practicum 2 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

In Werken met Lightroom practicum 2 pas je de Lightroom-technieken toe op de foto’s die je maakt tijdens gezamenlijke praktijkopdrachten. Dit is dus de ideale combinatie van fotografie in de praktijk en nabewerking. Door deze praktische toepassing ontwikkel je een workflow in Lightroom. Zo leer je met het programma werken op een efficiënte en vlotte manier.

Je leert diverse technieken en uitgebreide toepassingen. De opdrachten bestaan steeds uit verschillende benaderingen van fotografie.

Lees meer

Werken met Lightroom practicum 3 (Creatief met beeld en geluid: eenvoudige producties)

In Werken met Lightroom practicum 3 pas je de Lightroom-technieken toe op de foto’s die je maakt tijdens gezamenlijke praktijkopdrachten. Dit is dus de ideale combinatie van fotografie in de praktijk en nabewerking. Door deze praktische toepassing ontwikkel je een workflow in Lightroom. Zo leer je met het programma werken op een efficiënte en vlotte manier.

Je leert diverse technieken en uitgebreide toepassingen. De opdrachten bestaan steeds uit verschillende benaderingen van fotografie.

Lees meer

Werken met Lightroom practicum 4 (Creatief met beeld en geluid: complexe producties)

In Werken met Lightroom practicum 4 pas je de Lightroom-technieken toe op de foto’s die je maakt tijdens gezamenlijke praktijkopdrachten. Dit is dus de ideale combinatie van fotografie in de praktijk en nabewerking. Door deze praktische toepassing ontwikkel je een workflow in Lightroom. Zo leer je met het programma werken op een efficiënte en vlotte manier.

Je leert diverse technieken en uitgebreide toepassingen. De opdrachten bestaan steeds uit verschillende benaderingen van fotografie.

Lees meer

Werken met Lightroom practicum 4 - 40LT (Creatief met beeld en geluid: complexe producties)

De module Werken met Lightroom practicum 4 vindt plaats op zaterdag, om de twee weken. Dit kunnen ook daguitstappen zijn.

We werken volgens de fotografische interesses van de cursisten en ook de afwerking van de beelden op de computer komt aan bod.

Lees meer

Werken met Lightroom practicum 5 (Eenvoudige 3D-ontwerpen)

De module Werken met Lightroom practicum 5 is een fotografiepracticum voor de gevorderden die de modules Werken met Lightroom practicum 1 tot en met 4 hebben gevolgd.

Deze module richt zich tot fotografen die al goed zelfstandig kunnen werken en hun beelden thuis afwerken in Lightroom.

De afgewerkte beelden en ontwikkelingen in Lightroom worden kritisch geëvalueerd in groepsverband.

Lees meer

Werken met Lightroom Practicum 6 (Complexe 3D-ontwerpen)

De module Werken met Lightroom practicum 6 is een fotografiepracticum voor de gevorderden die de modules Werken met Lightroom practicum 1 tot en met 5 hebben gevolgd.

Deze module richt zich tot fotografen die reeds goed zelfstandig kunnen werken en hun beelden thuis afwerken in Lightroom.

De afgewerkte beelden en ontwikkelingen in Lightroom worden kritisch geëvalueerd in groepsverband.

Lees meer

Project Lightroom practicum (Creatief project)

De module Project Lightroom practicum is een fotografiepracticum voor de gevorderden die de modules Werken met Lightroom practicum 1 tot en met 6 hebben gevolgd.

Deze module richt zich tot fotografen die reeds goed zelfstandig kunnen werken en hun beelden thuis afwerken in Lightroom.

De afgewerkte beelden en ontwikkelingen in Lightroom worden kritisch geëvalueerd in groepsverband.

Lees meer

Creatief met fotografie en beeldbewerking 1 (Start to create)

Creatief met fotografie en beeldbewerking 1 (Start to create) is een afwisselend practicum waarin verschillende fotografische disciplines aan bod komen: portret, product, street en architectuur.

Na iedere les fotografie volgt de afwerking met de fotografiesoftware van Adobe: Photoshop en Lightroom.

Lees meer

Creatief met fotografie en beeldbewerking 2 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

Creatief met fotografie en beeldbewerking 2 is een afwisselend practicum waarin verschillende fotografische disciplines aan bod komen: portret, product, street en architectuur. Je verbetert en verfijnt de vaardigheden uit deel 1.

Na iedere les fotografie volgt de afwerking in Photoshop en Lightroom.

Lees meer

Creatief met fotografie en beeldbewerking 3 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

Creatief met fotografie en beeldbewerking 3 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen) is een afwisselend practicum waarin verschillende fotografische disciplines aan bod komen: portret, product, street en architectuur. Je verbetert en verfijnt de vaardigheden uit deel 2.

Er zijn ook twee volledige daguitstappen naar verder gelegen plaatsen. Je kan dan maximaal genieten van fotograferen bij daglicht.

Na iedere les fotografie volgt de afwerking in Photoshop en Lightroom.

Lees meer

Creatief met fotografie en beeldbewerking 4 (Creatief met beeld en geluid: eenvoudige producties)

Creatief met fotografie en beeldbewerking 4 (Creatief met beeld en geluid: eenvoudige producties) is een afwisselend practicum waarin verschillende fotografische disciplines aan bod komen: portret, product, street en architectuur. Je verbetert en verfijnt de vaardigheden uit deel 3.

Er zijn ook twee volledige daguitstappen naar verder gelegen plaatsen. Je kan dan maximaal genieten van fotograferen bij daglicht.

Na iedere les fotografie volgt de afwerking in Photoshop en Lightroom.

Lees meer

Creatief met fotografie en beeldbewerking 5 (Creatief met beeld en geluid: complexe producties)

Creatief met fotografie en beeldbewerking 5 (Creatief met beeld en geluid: complexe producties) is een afwisselend practicum waarin verschillende fotografische disciplines aan bod komen: portret, product, street en architectuur. Je verbetert en verfijnt de vaardigheden uit deel 4.

Er zijn ook twee volledige daguitstappen naar verder gelegen plaatsen. Je kan dan maximaal genieten van fotograferen bij daglicht. Je kijkt ook meer naar het werk van andere fotografen en bezoekt een tentoonstelling.

Veel cursisten hebben gedurende deze cursussen geïnvesteerd in eigen studiomateriaal en leren er ook grondig mee werken.

Na iedere les fotografie volgt de afwerking in Photoshop en Lightroom.

Lees meer

Creatief project met fotografie en beeldbewerking

Dit is een afwisselend practicum voor die-hards waarin verschillende fotografische disciplines aan bod komen: portret, product, street en architectuur.

Ook in dit creatief project zijn er twee volledige daguitstappen naar verder gelegen plaatsen en volgt de afwerking in Photoshop en Lightroom.

Lees meer

Fotobewerking met Mac 1 (Start to create)

In de module Fotobewerking met Mac 1 (Start to create) leer je foto’s opslaan, ordenen en bewerken met Mac.

In deze cursus ga je op zoek wat er allemaal mogelijk is met het standaard fotoprogramma van Mac.

Lees meer

Fotobewerking met Mac 2 (Pixelmator) (Creatief met beeld en geluid: eenvoudige producties)

In de module Fotobewerking met Mac 2 verken je Pixelmator.

Pixelmator is een prachtig, eenvoudig alternatief softwareprogramma om foto’s te  bewerken. Deze grafische editor werd ontwikkeld voor MacOS en is een combinatie van open-source en MacOS-technologieën. Het is de eerste commerciële afbeeldingseditor die het WebP-beeldformaat op Mac volledig ondersteunt.

Pixelmator biedt selectie-, schilder-, retoucheer-, navigatie- en kleurcorrectietools, op lagen gebaseerde beeldbewerking, GPU-aangedreven beeldverwerking, kleurbeheer, automatisering en een transparante head-up display-gebruikersinterface.

Lees meer

Fotoboeken maken (Start to create)

Er zijn genoeg redenen om al jouw mooie herinneringen te bundelen in een prachtig album en zo je mooiste afbeeldingen te delen met je familie en vrienden. 

Je werkt met het fotoboekprogramma Albelli dat heel veel mogelijkheden biedt en waarin je al je creativiteit kwijt kan. Je krijgt heel veel tips en extra’s.

In deze cursus krijg je fotografietips en leer je onder andere:

 • je content verzamelen: afbeeldingen scannen of zoeken op het internet;
 • je bestanden ordenen op je computer;
 • metagegevens aanpassen;
 • het programma Albelli installeren;
 • afbeeldingen invoegen, bewerken, verplaatsen, formaat wijzigen, verwijderen, roteren …;
 • de horizon rechttrekken;
 • tekst toevoegen en opmaken, een tekstsjabloon invoegen;
 • extra lettertypes toevoegen;
 • de compositie bepalen van je afbeeldingen en inzoomen in de afbeelding;
 • afbeeldingen uitlijnen en verdelen;
 • achtergronden, kaders, kleurkaders, sjablonen, cliparts … gebruiken;
 • de volgorde van de afbeeldingen aanpassen;
 • de afbeelding optimaliseren;
 • pagina’s leegmaken, verwisselen, verplaatsen, verwijderen, beveiligen …;
 • Paint.net gebruiken om afbeeldingen te bewerken
 • je fotoboek bestellen.
Lees meer

Geavanceerde retouchetechnieken 1 (Creatief met eenvoudige documenten)

In deze module fotografeer je veel, zowel binnen als buiten. Je bewerkt de beelden achteraf in Lightroom en Photoshop.

Er komen hedendaagse postproductietechnieken aan bod, voor productfotografie, portret …

Je leert vooruitziend fotograferen met de afwerking in het achterhoofd.

Lees meer

Geavanceerde retouchetechnieken 2 (Creatief met complexe documenten)

In deze module werk je zowel in de studio als erbuiten. Je waagt je aan verschillende onderwerpen en zowel reclame-, natuur-, portret-, landschaps-, architectuur-, straat- en reisfotografie kunnen aan bod komen.

We gaan dieper in op de mogelijkheden die hedendaagse software biedt om tot een geslaagde foto te komen. De klassiekers Photoshop en Lightroom komen aan bod, maar we belichten ook de alternatieven, zoals Affinity, Luminar, en plug-in software voor color grading en focus stacking.

Ten slotte bespreken we in de klas de foto’s die je genomen en bewerkt hebt.

Lees meer

iPhone-fotografie en bewerking op Mac (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

In deze cursus leer je het maximum uit je iPhone-camera halen. De standaardinstellingen werken prima, maar in deze module leer je wat nog meer (en beter) kan. 

Je oefent een aantal eenvoudige technieken in:

 • foto’s importeren vanuit verschillende andere programma’s in Foto’s;
 • de belichting aanpassen wanneer je een foto maakt;
 • je onderwerp scherp op de foto zetten;
 • effecten toepassen op Live Photos;
 • bewegende filmpjes maken van Burst-opnames;
 • trefwoorden en bijschriften toevoegen aan foto’s;
 • portretfotografie.

Je leert je iCloud correct instellen om de overdracht van je foto- en videomateriaal zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Daarnaast bewerk je je foto’s waar nodig en retoucheer je kleine foutjes, om van die nét niet goede foto toch een prima resultaat te maken.

Tot slot bekijk je of fotograferen in RAW op de iPhone voordelen biedt.

Mocht er interesse zijn, leer je wat de beste manier is om foto’s af te drukken en om een fotoboek te maken.

Er is tijdens de cursus steeds tijd om extra vragen uit de klas te behandelen.

Lees meer

Spotify (Creatief met beeld en geluid: eenvoudige producties)

In deze module leer je:

 • wat je kan met de gratis versie en wat je meer kan met de betalende versie van Spotify;
 • hoe je je kan abonneren op afspeellijsten en hoe je er eentje kan maken voor jezelf;
 • hoe je podcasts beluistert en hoe je live concerten kan meemaken.
Lees meer

Creatief met Lightroom en Photoshop 1 (Eenvoudige creatieve tekeningen)

Creatief met Lightroom en Photoshop 1 (Eenvoudige creatieve tekeningen) is een fotografiepracticum met twee daguitstappen in het weekend.

Na elke fotografiesessie bewerk je je beelden met Lightroom. De moeilijkere retouches doe je in Photoshop.

Lees meer

Creatief met Lightroom en Photoshop 2 (Complexe creatieve tekeningen)

Creatief met Lightroom en Photoshop 2 (Complexe creatieve tekeningen) is een fotografiepracticum met twee daguitstappen in het weekend.

Na elke fotografiesessie bewerk je je beelden met Lightroom. De moeilijkere retouches doe je in Photoshop.

In deze module fotografeer je veel, zowel binnen als buiten. Je gebruikt hedendaagse postproductietechnieken voor productfotografie, portret …

Lees meer

Creatief met Lightroom en Photoshop 3 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

Creatief met Lightroom en Photoshop 3 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen) is een fotografiepracticum met twee daguitstappen in het weekend, een vervolg op deel 2.

Na elke fotografiesessie bewerk je je beelden met Lightroom. De moeilijkere retouches doe je in Photoshop.

In deze module fotografeer je veel, zowel binnen als buiten. Je gebruikt hedendaagse postproductietechnieken voor productfotografie, portret …

Lees meer

Creatief met Lightroom en Photoshop 4 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

Creatief met Lightroom en Photoshop 4 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen) is een fotografiepracticum met twee daguitstappen in het weekend, een vervolg op deel 3.

Na elke fotografiesessie bewerk je je beelden met Lightroom. De moeilijkere retouches doe je in Photoshop.

In deze module fotografeer je veel, zowel binnen als buiten. Je gebruikt hedendaagse postproductietechnieken voor productfotografie, portret …

Lees meer

Digitale fotografie 1 (Start to create)

In deze cursus komen de basistechnieken van fotografie aan bod.

Je bekijkt eerst welke types digitale camera's er vandaag op de markt zijn, hoe zo'n camera werkt, welke onderdelen hij heeft en wat de mogelijkheden zijn van een zoomobjectief.

Vervolgens leer je je camera goed instellen en krijg je tips voor het fotograferen van personen, huisdieren, landschappen, steden en producten. Zo zal je in korte tijd schitterende foto's kunnen maken.

De eerste weken werk je in de automatische stand, maar daarna schakel je snel over naar de P-stand en de halfautomatische standen. Zo kan je belangrijke functies in de camera zelf instellen om mooie en vooral creatieve foto's te kunnen maken.

Je leert onder meer de belichting, autofocus en witbalans (kleurweergave) instellen.

Deze cursus kan ook in 100% afstandsonderwijs gevolgd worden.

Lees meer

Digitale fotografie 1 in 100% afstandsonderwijs (Start to create)

Met de online cursus Digitale fotografie 1 (Start to create) kan je op jouw eigen tempo een degelijke basiskennis fotografie verwerven. Er is geen vast lesmoment.

Je leert je camera hanteren en instellen en komt onder meer te weten hoe je de belichting en de kleuren regelt en hoe de perfecte scherpte en scherptediepte ontstaan.

Daarnaast is er ook ruim aandacht voor compositie en krijg je veel tips voor het fotograferen van personen, huisdieren, landschappen, voeding en producten. Fotobewerking komt ook aan bod.

Lees meer

Digitale fotografie 2 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

In deze praktijkgerichte cursus leer je met lampen, daglicht of flitslicht creatieve foto’s maken.

Diverse onderwerpen komen aan bod, zoals portretten, landschappen, interieurs (HDR) en macro. De nieuw aangeleerde technieken worden op locatie of in de fotostudio van de school uitgeprobeerd.

In de zonnige maanden zal je onder meer bijzondere landschapsfoto’s leren maken met fotografische filters zoals polarisatiefilters, grijsfilters of infrarooddoorlaatfilters.

In de donkere maanden fotograferen we gebouwen, straten en pleinen met weinig licht.

Regelmatig ga je naar de fotostudio waar je professionele studioportretten, macro- en productfoto’s kan maken.

Deze cursus kan je ook in 100% afstandsonderwijs volgen.

Lees meer

Digitale fotografie 2 in 100% afstandsonderwijs (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

De online cursus Digitale fotografie 2 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen) biedt je de mogelijkheid om op eigen tempo je kennis over fotografie uit te breiden. 

Voor deze lessenreeks is een spiegelreflexcamera of een compacte systeemcamera aanbevolen en een statief is zeker ook nuttig.

Lees meer

Digitale fotografie 3 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

In deze cursus maak je originele portret- en landschapsfoto's en waag je je aan interessante fotografische technieken:

 • zwart-wit fotografie, toegepast op landschappen en portretten;
 • bijzondere portretten met onder andere film noir, high key en low key belichtingsstijlen;
 • originele groepsfoto's: koppels, gezinnen, families en grote groepen;
 • tekenen en schilderen met licht;
 • hogesnelheidsfotografie: fotograferen van waterdruppels, ballonnen, brekende voorwerpen …;
 • tijdsopnames (timelapse): de wereld aan een sneltempo;
 • straffe panorama's: van 360° tot sferische panoramafoto's;
 • fotograferen op reis: bijzondere landschapsfoto's, verrassende foto's van steden en monumenten, geotagging ...
Lees meer

Digitale Fotografie en Postproductie practicum 1 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

Digitale fotografie en postproductie deel 1 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen) is een fotografiepracticum met twee daguitstappen in het weekend.

In de wintermaanden fotografeer je veelal in de studio, zowel portret als product, en in de herfst en lente werk je zoveel mogelijk buiten.

Na elke fotografiesessie bewerk je je beelden met Lightroom. De moeilijkere retouches doe je in Photoshop. Je gebruikt hedendaagse postproductietechnieken voor productfotografie, portret…

Lees meer

Digitale Fotografie en Postproductie practicum 2 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

Digitale Fotografie en Postproductie practicum 2 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen) is een fotografiepracticum met twee daguitstappen in het weekend.

In de wintermaanden fotografeer je veelal in de studio, zowel portret als product, en in de herfst en lente werk je zoveel mogelijk buiten.

Na elke fotografiesessie bewerk je je beelden met Lightroom. De moeilijkere retouches doe je in Photoshop.

Je gebruikt hedendaagse postproductietechnieken voor productfotografie, portret ...

Lees meer

Digitale Fotografie en Postproductie practicum 3 (Creatief met beeld en geluid: eenvoudige producties)

Digitale Fotografie en Postproductie practicum 3 (Creatief met beeld en geluid: eenvoudige producties) is een fotografiepracticum met twee daguitstappen in het weekend, een vervolg op deel 2.

In de wintermaanden fotografeer je veelal in de studio, zowel portret als product, en in de herfst en lente werk je zoveel mogelijk buiten.

Na elke fotografiesessie bewerk je je beelden met Lightroom. De moeilijkere retouches doe je in Photoshop.

Je gebruikt hedendaagse postproductietechnieken voor productfotografie, portret …

Lees meer

Digitale Fotografie en Postproductie practicum 4 (Creatief met beeld en geluid: complexe producties)

Digitale Fotografie en Postproductie practicum 4 (Creatief met beeld en geluid: complexe producties) is een practicum voor reeds gevorderde fotografen, waarin je dieper ingaat op de professionele postproductie van RAW-beelden.

De meer complexe zaken van Photoshop komen aan bod, alsook de finesses van Lightroom, zoals color grading, profielen …

Lees meer

Digitale fotografie practicum - fotograferen bij natuurlijk licht 1 (Start to create)

In deze cursus zet je de theorie uit de 3 modules Digitale Fotografie om in de praktijk en leer je je eigen stijl ontwikkelen.

De praktijklessen gaan vooral door in openlucht maar er worden, tijdens de donkere maanden, ook een aantal studiosessies portret- en productfotografie ingericht.

Elke maand komen we één keer samen in de klas om beelden te ontwikkelen en te bespreken. We proberen dit in te plannen op basis van de weersvoorspellingen.

Er worden ook, in samenspraak met de groep, één of twee daguitstappen ingericht. Deze vinden plaats op een zaterdag.

Lees meer

Digitale fotografie practicum - fotograferen bij natuurlijk licht 2 (Creatief met afbeeldingen: eenvoudige bewerkingen)

In deze cursus zet je de theorie uit de 3 modules Digitale Fotografie om in de praktijk en leer je je eigen stijl ontwikkelen.

De praktijklessen gaan vooral door in openlucht maar er worden, tijdens de donkere maanden, ook een aantal studiosessies portret- en productfotografie ingericht.

Elke maand komen we 1 keer samen in de klas om beelden te ontwikkelen en te bespreken. We proberen dit in te plannen op basis van de weersvoorspellingen.

Er worden ook, in samenspraak met de groep, 1 of 2 daguitstappen ingericht. Deze vinden plaats op een zaterdag.

Lees meer

Digitale fotografie practicum - fotograferen bij natuurlijk licht 3 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

In deze cursus zet je de 3 modules Digitale Fotografie om in de praktijk en leer je je eigen stijl ontwikkelen.

De praktijklessen gaan vooral door in openlucht maar er worden, tijdens de donkere maanden, ook een aantal studiosessies portret- en productfotografie ingericht.

Elke maand komen we 1 keer samen in de klas om beelden te ontwikkelen en te bespreken. We proberen dit in te plannen op basis van de weersvoorspellingen.

Er worden ook, in samenspraak met de groep, 1 of 2 daguitstappen ingericht. Deze gaan door op een zaterdag.

Lees meer

Digitale fotografie practicum - fotograferen bij natuurlijk licht 4 (Eenvoudige 3D-ontwerpen)

In deze cursus zet je de theorie uit de 3 modules Digitale Fotografie om in de praktijk en leer je je eigen stijl ontwikkelen.

De praktijklessen gaan vooral door in openlucht maar er worden, tijdens de donkere maanden, ook een aantal studiosessies portret- en productfotografie ingericht.

Elke maand komen we 1 keer samen in de klas om beelden te ontwikkelen en te bespreken. We proberen dit in te plannen op basis van de weersvoorspellingen.

Er worden ook, in samenspraak met de groep, 1 of 2 daguitstappen ingericht. Deze gaan door op een zaterdag.

Lees meer

Digitale fotografie practicum - fotograferen bij natuurlijk licht 5 (Complexe 3D-ontwerpen)

In deze cursus zet je de theorie uit de 3 modules Digitale Fotografie om in de praktijk en leer je je eigen stijl ontwikkelen.

De praktijklessen gaan vooral door in openlucht maar er worden, tijdens de donkere maanden, ook een aantal studiosessies portret- en productfotografie ingericht.

Elke maand komen we 1 keer samen in de klas om beelden te ontwikkelen en te bespreken. We proberen dit in te plannen op basis van de weersvoorspellingen.

Er worden ook, in samenspraak met de groep, 1 of 2 daguitstappen ingericht. Deze gaan door op een zaterdag.

Lees meer

Digitale fotografie practicum - fotograferen bij kunstlicht 1 (Creatief met beeld en geluid: eenvoudige producties)

Heb je al een uitgebreide kennis van digitale fotografie, maar wil je nog meer leren en nog meer oefenen? Dan bieden we je met deze module een mogelijkheid om je vaardigheden verder aan te scherpen en je creativiteit de vrije loop te laten.

Je maakt veel oefeningen waarbij je werkt met kunstlicht.

Lees meer

Digitale fotografie practicum - fotograferen bij kunstlicht 2 (Creatief met beeld en geluid: complexe producties)

Heb je al een uitgebreide kennis van digitale fotografie, maar wil je nog meer leren en nog meer oefenen? Dan bieden we je met deze module een mogelijkheid om je vaardigheden verder aan te scherpen en je creativiteit de vrije loop te laten.

Je maakt veel oefeningen waarbij je werkt met kunstlicht.

Lees meer

Digitale fotografie practicum - opzetflits 1 (Creatief met afbeeldingen: complexe bewerkingen)

Tijdens de practicumlessen fotografie met opzetflits ga je enkel met flitslicht aan de slag.

Je maakt dus altijd gebruik van de reportage-/opzetflits tijdens de praktijkopdrachten en leert deze lichtbron gebruiken in verschillende omstandigheden en om diverse resultaten te bekomen.

In deze module leer je:

 • de uitgebreide theorie;
 • de praktijk, met name de basistechnieken met opzetflits en off-camera flash flitsen.
Lees meer

Digitale fotografie practicum - opzetflits 2 (Creatief met beeld en geluid: eenvoudige producties)

In deze module ga je verder met de praktijkoefeningen. Je leert uiteenlopende technieken, ook met meerdere flitsers.

Lees meer

Digitale fotografie practicum - opzetflits 3 (Creatief met beeld en geluid: complexe producties)

In deze laatste module ga je verder aan de slag met het flitslicht. Je oefent met geavanceerde technieken, zoals off-camera flash, en technische toepassingen, bijvoorbeeld high speed, rear ...

Lees meer