OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Grafisch ontwerper (DTP)

Heb je interesse in een praktische opleiding met boeiende vakken in grafisch ontwerp? Zin om te ontwerpen? Welkom in de opleiding DTP-operator.

Een DTP-operator is werkzaam in desktoppublishing (DTP). Dit is het opmaken en bewerken van documenten voorafgaand aan publicatie. Als DTP-operator maak je de meest uiteenlopende vormen van drukwerk: flyers, folders, brochures, posters, boeken, kranten, tijdschriften, bedrijfslogo’s ...

Een DTP-operator maakt gebruik van de Adobe Creative Suite (Photoshop, InDesign, Illustrator ...) om ontwerpen voor publicatie aan te maken. In de opleiding DTP-operator leer je grondig werken met de verschillende grafische softwarepakketten.

De opleiding omvat:

  • vormgeving: ontwerpen en tekenen van logo's met illustrator;
  • DTP: in indesign maak je online en offline documenten aan;
  • beeldbewerking: in Photoshop manipuleer en verbeter je foto's.

Hieronder zie je het volledige aanbod aan modules binnen DTP-operator.

CVO Scala organiseert deze certificaatgerichte opleiding in Kortrijk - Campus 3 Hofsteden. Wij richten deze opleiding in via een traject van twee en een half jaar. Indien de cursist voor alle modules slaagt, ontvangt hij/zij hiervoor het certificaat ‘DTP-operator’. 

Met een certificaat DTP-operator en een certificaat Algemene vorming kun je je diploma secundair onderwijs behalen, als je dat nog niet hebt. 

Volg je liever niet de volledige opleiding? Dan kan je je ook inschrijven voor één van de modules (zie ook instapvoorwaarden).

Bekijk onze digitale brochure.

Basis grafische technieken

In deze module word je ondergedompeld in de wereld van de druktechnieken. Je leert de basisprincipes kennen om het drukken perfect voor te bereiden (conventioneel en digitaal). Afhankelijk van het soort opdracht zal je leren kiezen tussen de verschillende papiersoorten, inkten en drukprocédés. Ook de afwerkingsmogelijkheden komen uitgebreid aan bod.

Lees meer

Grafische vormgeving: Illustrator

In deze module leer je professionele vectoriële tekeningen maken zoals logo’s, cartoons en andere illustraties. Je leert werken met lagen en paden en maakt kennis met de gereedschappen van het pakket Adobe Illustrator.

Lees meer

Digitale tekst- en paginaopmaak: InDesign

In de module Digitale tekst- en paginaopmaak leer je tekst- en beeldelementen samenbrengen in een grafisch ontwerp. Je maakt een tekst typografisch op en gebruikt de basisgereedschappen van Adobe InDesign. Je leert ook tekst en tabellen opmaken met de bijhorende stijlen. Op het einde van de module ben je de trotse eigenaar van je zelfgemaakte brochure.

Lees meer

Digitale beeldbewerking: Photoshop

Adobe Photoshop wordt beschouwd als hét programma voor digitale beeldbewerking. Je maakt in de loop van deze cursus, die uit verschillende delen bestaat, kennis met alle aspecten van het bewerken van digitale afbeeldingen.

Lees meer

Typografie en layout

In deze module worden basisbegrippen van typografie en lay-out behandeld die onmisbaar zijn om tot een goed grafisch product te komen. Je leert:
- ontwerpen maken rekening houdend met de doelgroep, het beschikbare budget en tijdschema;
- de anatomie van letters onderzoeken en de gepaste letterfamilie en letterstijlen bepalen voor het drukwerk;
- kleuren functioneel toepassen in een ontwerp;
- conceptschetsen maken en ontdekken hoe je het juiste evenwicht, de juiste verhoudingen en harmonie van een compositie kan verkrijgen.

Lees meer

Artikels die je kunnen interesseren

Phototalk

Phototalk wil fotografen in opleiding uitdagen om een begrip om te zetten in een eigen fotografisch beeld. Phototalk biedt de kans om feedback te krijgen op je eigen werk.

Eindwerken cursisten Portfolio

Bekijk via deze link de prachtige eindwerken van cursisten Portfolio.