OPLEIDINGEN


ALGEMEEN

Fotograaf

We bieden - als enige in Zuid-West-Vlaanderen - de volledige officiële opleiding Fotograaf aan, van basis tot specialisatie, van het fotograferen en het bewerken van foto’s tot en met de afdruk of de presentatie. Alle aspecten van fotografie, zowel technisch als inhoudelijk, komen uitgebreid aan bod. De nadruk ligt op praktijkoefeningen.

We beschikken over heel wat didactisch materiaal, waaronder verschillende volledig uitgeruste studiosets, macrolenzen, tilt-shiftlenzen, een professionele printer en nog veel meer. Dit materiaal wordt tijdens de lessen ter beschikking gesteld voor de cursisten.

Na de modules Basistechnieken (Foto A en B) kan je je inzicht in de kracht van de beeldtaal verdiepen via de module Fotoanalyse. De donkere kamer van vroeger is nu de pc geworden. In de modules Beeldverwerking (Verwerking A en B) ga je aan de slag met de Adobe Lightroom en Adobe Photoshop. Je leert foto’s bijsnijden, retoucheren en bewerken met effecten. Daarnaast ga je de foto’s organiseren, presenteren, printen en projecteren. Daarna kan je je verder specialiseren in de Themamodules (Mens, Materie, Actie en Ruimte). Hier leer je het maximum uit je favoriete vorm van fotografie halen en je persoonlijke invalshoek en stijl ontwikkelen.

Het kroonstuk van de opleiding is de module Portfolio waar je, via gecombineerd onderwijs, een overzicht maakt van je realisaties. Bekijk de structuur van de volledige opleiding hier.

Nog geen diploma secundair onderwijs? Indien je de opleiding Fotograaf volgt in combinatie met Aanvullende Algemene Vorming, kan je alsnog je diploma secundair onderwijs behalen.

Foto A

Heb je altijd al mooie foto’s willen maken, maar ben je geremd door de techniek? Reikt je ambitie toch net iets verder dan een vakantiefoto? Dan is module A de geknipte module voor jou.

Lees meer

Foto B

In de module Foto B gaan we dieper in op de aspecten van de belichting. Je leert hoe je licht zal toevoegen aan een opname door gebruik te maken van een externe flitser, dit zowel op als los van de camera.

Lees meer

Fotoanalyse

De module fotoanalyse reikt verder dan techniek. In deze module staan experiment en ontdekking centraal. We overlopen samen de verschillende stromingen uit de fotogeschiedenis en zoeken naar stijlontwikkeling in onze eigen beelden.

Lees meer

Verwerking A

Met Adobe Lightroom leer je foto's efficiënt en doeltreffend beheren, bijwerken, verbeteren en stileren voor internet, presentatie en print, zowel voor je familie- en reisfoto's als voor professionele projecten.

Lees meer

Verwerking B

Met Adobe Photoshop kunnen we foto's ver voorbij de essentiële bewerkingen van Lightroom brengen. In deze module leer je het beste uit je uitverkoren beelden halen, beelden combineren, en professioneel afgewerkte producten maken voor de themamodules.

Lees meer

Materie 1 objectfotografie

In de module Materie ga je aan de slag in de studio. Je leert er een beeld opbouwen, licht en schaduw beheersen, geslaagde composities maken en de juiste keuzes maken om een gewenst resultaat te verkrijgen.

Lees meer

Materie 2 projecten fotograferen

In de module Materie 2 projecten fotograferen begeleiden we je bij het uitwerken van 4 uiteenlopende projecten: een 19de-eeuws portret, surrealistische architectuur, een samengesteld reclamebeeld en een lightpainting compositie.

Lees meer

Mens

Hoe stuur en begeleid je modellen bij het poseren? Hoe pas je de verschillende verlichtingssituaties aan in jouw voordeel? Deze zaken én andere knepen van de portretgenres staan op het programma in deze eerste module. 

Lees meer

Mens vervolg (portret op locatie)

Hoe integreer je een locatie in je portretfoto’s? Hoe gebruik je bestaand licht optimaal in je portretfoto’s en hoe kan je dit combineren met extern flitslicht? Dit is slechts een fractie van de lesonderwerpen in deze tweede module. 

Lees meer

Ruimte Natuurfotografie

Ook altijd al benieuwd geweest hoe je een bliksem moet fotograferen? Of heb je een ongebreidelde fascinatie voor onze fauna en flora? Dit komt allemaal ruimschoots aan bod. 

Lees meer

Ruimte Architectuurfotografie

In de module architectuur leer je de stad en architecturale gebouwen fotograferen. Het spel van licht, lijnen en vormen, maar ook de architectuur staan hierbij centraal.

Lees meer

Actie Reportagefotografie

In de module Actie leer je omgaan met de verschillende uitdagingen van de reportagefotografie. Dit gaat van het betere, commerciële werk tot het geëngageerde, sociale werk. 

Lees meer

Portfolio

Deze module vormt het kroonstuk van de opleiding Fotografie. 
De nadruk ligt hier op je fotografische ontplooiing, zowel technisch als inhoudelijk. Je kennis en vaardigheden culmineren in een totaalconcept, uitgedrukt in je persoonlijke, fotografische beeldtaal. 

Lees meer

Verwerking B vervolg

In deze cursus leer je nog meer gereedschappen uit Photoshop kennen. Je leert eenvoudige videobewerkingen uitvoeren, op je foto’s fantasy make-up aanbrengen, producten als metaal, hout, voedsel … retoucheren.

Lees meer

Portfolio Masterclass

Deze masterclass richt zich specifiek op cursisten die de module Portfolio en daarmee de opleiding fotograaf reeds hebben voltooid. Wij dagen jullie uit te werken rond een 5-tal boeiende en diepgravende thema’s die je volledig zelf, naar eigen inzicht en op eigen tempo invult. 

Lees meer

Opfrissing Lightroom en Photoshop

In de opfrissingscursus Lightroom en Photoshop worden alle aspecten van beide programma's nog eens herhaald. Daarnaast worden ook de nieuwe elementen en updates van beide programma's toegelicht en ingeoefend.

Lees meer

Artikels die je kunnen interesseren

Phototalk

Phototalk wil fotografen in opleiding uitdagen om een begrip om te zetten in een eigen fotografisch beeld. Phototalk biedt de kans om feedback te krijgen op je eigen werk.

Praktische info - materiaal

In de fotografie is de lijst met nuttig materiaal eindeloos. Het begint allemaal met een camera. Meer info.

 

Digitale brochure

Open hier de digitale brochure van de opleiding Fotograaf.

 

Eindwerken cursisten

Bekijk hier de prachtige eindwerken van onze cursisten Portfolio.

 

Phototalk 

PhotoTalk wil fotografen in opleiding uitdagen om een begrip om te zetten in beeld.

 

Vrijstellingsproeven

Heb je reeds voorkennis en wens je een vrijstellingsproef af te leggen van één of meerdere modules? Registreer je dan via dit formulier.

 

Vrijstelling inschrijvingsgeld, Opleidingscheques en Vlaams opleidingsverlof

Denk je dat je in aanmerking komt voor een gedeeltelijke of volledige vrijstelling van inschrijvingsgeld? Wil je weten of deze module in aanmerking komt voor VOV (Vlaams opleidingsverlof) of opleidingscheques? Surf dan naar deze website van de overheid: onderwijs.vlaanderen.be/nl/kosten-financiering-en-betaald-educatief-verlof

  

Houd me op de hoogte

Wordt de cursus waarin je interesse hebt momenteel niet ingericht? Vul dit formulier in en we contacteren je van zodra de cursus opnieuw gepland wordt.
 

Meer info?

Heb je nog vragen of wens je nog verdere informatie? Neem contact op met de coördinator caelle.seynhaeve@cvoscala.be.