OPLEIDING

ICT Programmeren

Informatica

7 cursussen

1. Wat?

Een programmeur is iemand die computersoftware schrijft in een specifieke programmeertaal. Alle stappen om een programma te laten werken moeten een voor een beschreven worden door de programmeur.

De programmeur

  • schrijft code om softwareprogramma’s te creëren, te onderhouden of te verbeteren;
  • ontwerpt algoritmes en datastructuren om efficiënte en effectieve software te ontwikkelen;
  • test de software om ervoor te zorgen dat alles correct werkt en aan de gestelde eisen voldoet.

Als programmeur speel je een essentiële rol in het ontwerp, de bouw en het onderhoud van softwareoplossingen. Je werkt nauw samen met andere softwareontwikkelaars, systeembeheerders, testers en andere belanghebbenden om innovatieve oplossingen te bedenken en te implementeren die de softwareproducten beter, sneller, gebruiksvriendelijker of veiliger maken.
Daarnaast werk je aan het testen en debuggen van software. Je analyseert problemen, identificeert bugs en implementeert oplossingen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de software te waarborgen.
Om succesvol als programmeur te kunnen werken, is het belangrijk om een sterke basis in programmeertalen en algoritmen te hebben. Je moet vertrouwd zijn met databases en de basisprincipes van webontwikkeling beheersen als je je wil specialiseren in dat gebied. Daarnaast is het belangrijk om te beschikken over probleemoplossend vermogen, analytisch denkvermogen en het vermogen om goed te communiceren en samen te werken met andere teamleden.
Het vak van programmeur is voortdurend in ontwikkeling, dus het is belangrijk om jezelf bij te scholen en op de hoogte te blijven van nieuwe technologieën, programmeertalen en best practices. Door je vaardigheden en kennis constant te verbeteren, kan je als programmeur succesvol zijn en waardevolle bijdragen leveren aan softwareontwikkelingsprojecten.

2. De opleiding

Om deel te nemen aan deze opleiding, heb je de voorkennis nodig van Start to ICT. Als je de opleiding Start to ICT (bestaande uit de modules Aan de slag met ICT en E-communicatie, internet en online diensten) al hebt afgerond, kan je direct instappen in de opleiding ICT programmeren. Als je voldoende voorkennis hebt, kan je een vrijstellingsproef afleggen.

3. Voor wie?

Deze opleiding is toegankelijk vanaf 15 jaar voor iedereen die de opleiding Start to ICT gevolgd heeft of geslaagd is voor een vrijstellingsproef. In combinatie met de opleiding AAV kan je het diploma secundair onderwijs behalen.

Meer info?

Heb je nog vragen of wens je meer informatie? Stuur een mailtje naar ict@cvoscala.be of neem contact op met katleen.sap@cvoscala.be

Op de hoogte blijven van onze activiteiten, cursussen en nieuwtjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!